Een lijst van verplichte en belangrijke documenten

De overheid en verzekeringsinstanties verwachten heel wat documenten bij de aankoop van een tweedehands wagen. Sommige documenten dienen om de koper te beschermen tegen een slechte aankoop en andere documenten dienen voor de verplichte autoverzekering. Hieronder krijg je een overzicht:
De verkoopfactuur

Een professionele verkoper moet een nieuwe verkoopfactuur opmaken als hij een auto aan jou verkoopt en hij moet ook de oorspronkelijke aankoopfactuur meegeven. Een particuliere verkoper moet enkel de oorspronkelijke verkoopfactuur voorleggen en moet geen nieuwe factuur maken. (Er zijn meer verschillen tussen deze twee soorten verkopers.)

De verplichte gegevens die deze factuur moet bevatten , zijn de volgende;

  • de datum van aankoop
  • de namen en adressen van de vorige kopers en verkopers
  • de prijs en betalingsvoorwaarden
  • de kenmerken van de wagen: merk, model, bouwjaar, cilinderinhoud, vermogen van de motor (kW), model van het koetswerk, chassisnummer, datum van de eerste ingebruikname, kilometerstand op de teller en leveringsdatum
  • de geboden verkoopsgarantie
  • de overnameprijs

Het roze formulierformulairerose

Je moet de nieuwe auto inschrijven in het voertuigenregister. Hiervoor gebruik je het zogenaamde “roze formulier”. Je krijgt dit formulier meestal van de verkoper maar je kan het ook krijgen bij je verzekeringsmaatschappij of een keuringsdienst. Vul het roze formulier in en breng het vervolgens naar je verzekering. Zij schrijven je dan in. Hiervoor betaal je €30. In dit bedrag zit ook enkele dagen later de levering van je kentekenplaat (nummerplaat) inbegrepen door bPost.

Meer informatie vind je op de site van Vlaanderen .

Het keuringsattest

Voor dat een auto verkocht mag worden moet deze eerst worden gekeurd. Dit betekent dat het voertuig aan een technische controle wordt onderworpen voor het verkocht wordt. De verkoper is verplicht dit te doen en het attest hiervan, wat het resultaat bevat, aan de koper te overhandigen.

De kosten van de keuring zijn voor de verkoper en de tweedehands auto mag niet afgekeurd zijn. Als dit toch het geval is moet de verkoper de nodige actie ondernemen om de problemen op te lossen en moet de wagen opnieuw gekeurd worden. Vaak zegt zo’n keuring ook niet alles. Wees altijd voorbereid en controleer zelf ook op gebreken. Zo ben je altijd voorbereid.

Gelijkvormigheidsattest

Het gelijkvormigheidsattest is verplicht bij een auto, en mag zeker niet ontbreken. Dit atmedtest wordt afgeleverd door de invoerder of fabrikant van de auto en bevat alle technische specificaties van de wagen (chassisnummer, KW, ..). Dit mag geen fotokopie zijn en moet het originele document zijn.

Als de verkoper u dit gelijkvormigheidsattest niet kan voorleggen bij het kopen van je tweedehands auto, dan kan de verkoop ook niet doorgaan. De verkoper moet dan een nieuw gelijkvormigheidsattest aanvragen.

De Car Pass

Dit is ook een van de belangrijkste documenten die aanwezig moeten zijn bij de aankoop van een tweedehands auto. De Car Pass bevat de kilometerstand van de wagen op verschillende tijdstippen en bevat ook nog eens een heel aantal technische gegevens en eventueel een onderhoudsgeschiedenis van de occasie die je wil kopen. Omdat dit document zo belangrijk is lees je op deze pagina meer over . Ook hier geldt weer: zonder Car Pass, geeen verkoop/aankoop.

Verkoopovereenkomst

Dit document staat niet op de lijst van verplichte documenten bij de overdracht van een auto maar is wel heel erg aangeraden. In de verkoopovereenkomst staan de afspraken die de koper en verkoper gemaakt hebben zoals het bedrag, staat van het voertuig, namen, datum, … . Normaal gezien maakt een professionele verkoper dit altijd op. Een particulier die een auto verkoopt denkt hier misschien niet altijd aan.

Het is belangrijk om alles goed op papier te zetten en eventuele afwijkende voorwaarden te voorzien op de garantie. Dingen zoals een opschortende voorwaarde worden in de verkoopovereenkomst gezet. Voor meer info en een voorbeeld van deze overeenkomst kijk hier .