Tweedehands auto kopen: Op deze 5 dingen moet je zeker letten!

Waarop moet je letten als je een tweedehands auto koopt?

Je bent klaar voor de aankoop van je tweedehands wagen. Maar waar moet je op letten? De volgende 5 zaken zijn zeer belangrijk bij de aankoop van een occasie bij een particulier of een professionele verkoper.

1. Een geldige Carpass

De Carpass is een document dat de huidige eigenaar van de auto verplicht moet overhandigen bij de verkoop van de auto. Op dit document staat de historiek van de kilometerstand en kan je er zeker van zijn dat de kilometerstand in de wagen klopt. Dit is in het leven geroepen omdat er in het verleden regelmatig gefraudeerd werd met deze km stand.

Bovenaan het document vind je gegevens zoals het chassisnummer en de datum van aflevering . Aan de hand hiervan kan je al iets meer te weten komen over de auto en de betrouwbaarheid van de verkoper checken. Hoe spontaner de verkoper deze Carpass laat zien, hoe meer betrouwbaar hij zal zijn.

Voor een voorbeeld en nog meer informatie over de Carpass, kijk hier op de website.

2. Zijn alle boorddocumenten aanwezig?

Dit lijkt een logische vraag, maar uit het verleden is gebleken dat veel mensen dit gewoon vergeten na te kijken. Als je eenmaal bezig bent met het controleren van de auto, het bespreken van de prijs, de garantie, … kan het wel eens zijn dat je dit vergeet.

Kijk dit dus zeker altijd na. Als alles aanwezig is, mag er normaal geen probleem zijn. Maar als je merkt dat de documenten er niet zijn, aarzel dan niet om dit na te vragen bij de huidige eigenaar van de auto. De kans is groot dat de eigenaar de papieren vergeten terug in de auto te steken is na het nakijken of alles aanwezig is. Vraag dit steeds na en luister aandachtig naar de uitleg. Op basis hiervan kan je zelf wel inschatten of de persoon in kwestie de documenten bewust vergeten was (en dus niet betrouwbaar is) of hij ze niet met opzet is vergeten.

3. Grondige controle op (verborgen) gebreken

Voor dat je een tweedehands auto koopt is het belangrijk om geen kat in een zak te kopen en voldoende te controleren op eventuele gebreken. De verkoper kan bewust bepaalde mankementen achterhouden of camoufleren. Is de ophanging voor de nummerplaat oke? Zitten de banden juist in het frame? En is er geen roest onder de wagen? Dit zijn dingen waarop je zeker moet controleren. Na een grondige inspectie van de binnenkant en de buitenkant van de wagen is een testrit ook zeer belangrijk. Er zijn bepaalde zaken waarop je moet letten.

Meer informatie over controle van een tweedehands auto en waar je allemaal op moet letten langs de buitenkant en tijdens de testrit vind je op deze pagina.

4. Een goede verkoopovereenkomst op papier

Dankzij goede afspraken met de verkoper van de auto kan je op beide oren slapen en er zeker van zijn dat alles volgens de regels verkoopt. Een goede verkoopovereenkomst op papier zorgt er voor dat er na de verkoop geen discussie kan zijn over de conditie waarin de auto is verkocht, de auto zelf die is verkocht, de prijs garantie, … . Bij een professionele verkoper zoals bijvoorbeeld een autogarage is dit meestal wel in orde. Ze zijn verplicht door de wet om een factuur op te maken en een bijkomende verkoopovereenkomst op te stellen. Als je bij een professionele verkoper een occasie koopt is dit dus geen probleem.

Bij personen onderling (particulieren) zijn er geen wettelijke verplichtingen of bestaan er geen standaardcontracten. Het is dus perfect mogelijk dat als je een tweedehands auto koopt van een particulier dat er helemaal geen verkoopovereenkomst wordt opgesteld. Toch is dit altijd aan te raden en moet je er voor zorgen dat alle gegevens worden genoteerd. Voorbeelden kan je via deze pagina downloaden.

5. Volg je gevoel

Op deze website zijn heel veel tips, tricks en tools terug te vinden om een goede aankoop te doen van een wagen, maar het allerbelangrijkste is dat je een goed gevoel hebt bij zowel de wagen als bij de verkoop. Als de eigenaar van de wagen vreemd doet of bepaalde dingen niet wil laten zien kunnen er al snel conclusies worden getrokken. Tijdens de testrt voel je meteen aan of een auto bij je past of niet. Misschien is de auto wel helemaal niet wat je in gedachten had of past hij juist perfect bij jou. Volg steeds je gevoel en denk steeds twee keer na voor je beslist om de tweedehands wagen wel of juist niet te kopen.