Car Pass

Een Car Pass is een verplicht document dat je moet ontvangen van de verkoper. Zowel professionele verkopers als particulieren die een tweedehands auto verkopen zijn verplicht dit document mee te geven tijdens de verkoop.

Hiernaast zie je een voorbeeld van een Car Pass.Car Pass

Het belangrijkste onderdeel  is het overzicht van de data samen met de kilometerstanden. Logischerwijs zal naarmate de auto ouder wordt, het aantal afgelegde kilometers ook verhogen. Wanneer je opmerkt dat dit niet het geval is en de kilometers plots naar beneden zouden gaan,  bijna niet meer stijgen of heel erg naar boven gaan dan is het aangeraden de verkoper van de tweedehands auto om een uitleg te vragen. Let dus altijd goed op en controleer alle data.

Bovenaan het vak met de km-standen staan de gegevens van de wagen. Zoals chassisnummer en datum van aflevering van de car pass. Op het moment van de verkoop mag het document niet ouder zijn dan 2 maanden. Als je opmerkt dat dit wel het geval is heb je het recht om aan de verkoper te vragen een recente car pas af te geven bij de verkoop.

Is het document niet nagemaakt?

Dit verplichte document is in het leven geroepen om fraude met kilometerstanden tegen te gaan. Vooral professionele verkopers probeerden vroeger een tweedehands auto nieuwer te laten lijken dan dat hij eigenlijk is door het aantal afgelegde kilometers terug te draaien. De Car Pass zorgt er voor dat dit niet meer kan en hij kan ook niet nagemaakt worden.

Op de website van Car-Pass.be zelf kan je de code die bovenaan staat ingeven om te kijken of het document dat je gekregen hebt van de verkoper wel echt is. Dat kan via hier .

Bij de aankoop van een tweedehands auto zijn er echter ook nog andere documenten en stappen van belang zoals:

  • Andere documenten
  • Een particuliere of professionele verkoper?
  • Belastingen