Dagwaarde Auto

Als je een tweedehands auto gaat kopen of verkopen is een van de belangrijkste factoren natuurlijk de prijs die voor de auto gegeven wordt. Bij een goede en eerlijke bepaling van de prijs zullen zowel de koper en de verkoper ook na de deal tevreden zijn. De dagwaarde auto en ook andere zaken zijn zeer belangrijk.

Over de prijs wordt bijna ‘traditiegetrouw’ onderhandeld. Tenzij je van een vriend koopt of iemand die je goed kent is het niet aangeraden om meteen de eerste vraagprijs te accepteren. Veel verkopers zetten natuurlijk hun oorspronkelijke vraagprijs hoger dan dat ze eigenlijk willen krijgen voor de auto.  Op die manier blijft er ruimte om toch nog in prijs te verlagen en de koper het gevoel te geven dat hij de auto goedkoper heeft kunnen kopen dan de vraagprijs. Zowel particulieren of professionelen maken gebruik van deze techniek en er valt dus meestal nog wel over de prijs te praten.
De meeste online platformen om tweedehands auto’s te kopen en te verkopen bieden ook de mogelijkheid om een bod uit te brengen op een voertuig dat te koop staat. Hieronder staat een voorbeeld van 2dehands.be :

 

2dehands bieden

 

Waarde Auto bepalen

Je kan de waarde van een auto schatten op allerlei manieren. De meest voor de hand liggende manier is het controleren van de auto zelf, ter plaatse. En op basis van die controle een oordeel vellen over hoeveel de auto nog waard kan zijn. Om toch nog een betere richtlijn te hebben voor personen die niet goed weten wat de waarde van een auto is , werken professionele aankopers en verkopers vaak met een dagwaarde of inruilwaarde. Niet iedereen heeft natuurlijk verstand van auto’s. Het schatten van de verkoop-/aankoopprijs wordt ook wel taxatie genoemd.

Deze waarde wordt bepaald door verschillende factoren. De belangrijkste zijn:

  • Merk
  • Type
  • Bouwjaar (bouwmaand)
  • Brandstof
  • Aantal deuren
  • De transmissie (automatisch / schakelen)
  • CO2 uitstoot
  • Aantal kilometers

Op basis hiervan kan je al een goede schatting maken van hoeveel een auto nu eigenlijk waard is. De waarde wordt bepaald door deze factoren en kan uitzonderlijk afwijken door bijvoorbeeld een slechte onderhoud geschiedenis, veel gerookt in de auto , ongeval gehad, … 

Waar  dagwaarde auto bepalen?

Veel van deze tools om meteen al een zicht te krijgen op de dagwaarde van je auto zijn gewoon online te vinden. Zo kan je bijvoorbeeld op nuautoverkopen of op wijkopenautos een tool gebruiken die online een schatting geeft van de prijs van je auto. Het gebruik van deze tool wijst zichzelf uit en is helemaal niet moeilijk. Probeer dus zeker eens de tweedehands auto die je misschien wil kopen in te geven via deze tool.

Dagwaarde auto

Hou wel in gedachten dat deze tools vaak gemaakt zijn door opkopers van tweedehands auto’s. De prijzen die deze tools laten zien zijn vaak nogal aan de lage kant omdat de opkopers natuurlijk een zo laag mogelijke prijs willen. Neem dus als standaard een prijs die zeker hoger is dan de waarde die deze tool voorspelt, maar je kan de prijs gebruiken als bewijs voor de verkoper waarvan je de auto koopt.

Bovendien kan deze prijs eventueel hoger worden als je rekening houdt met eventuele opties die in je voertuig aanwezig zijn. Zijn er opties zoals airco, centrale vergrendeling, ABS, … dan zijn die vaak nog niet meegerekend in de waarde die de websites laten zien.