Wanneer en hoe een nummerplaat aanvragen voor uw tweedehands auto?

Wanneer u een tweedehands auto koopt, is het natuurlijk ook belangrijk dat uw “nieuwe” tweedehands wagen de juiste nummerplaat heeft. Op deze pagina kan u vinden in welk geval u een nieuwe kentekenplaat moet aanvragen bij de aanschaf van een tweedehands auto en hoe dit in zijn werk gaat. U vindt op deze pagina de procedure en meer uitleg over hoe u een kentekenplaat kan aanvragen voor uw tweedehands auto.

Lees de tekst bij de situatie die voor u van toepassing is:

Je hebt nog geen nummerplaat

Als u voor de eerste keer een auto koopt en je nog geen nummerplaat hebt, is het verplicht om een Europese nummerplaat aan te vragen. Hiervoor moet je met het roze formulier dat je van de verkoper, keuringsdienst of verzekeraar hebt gekregen (normaal samen met alle andere belangrijke en verplichte documenten) naar je verzekeringsagent gaan en vermelden dat je een plaat wil aanvragen.

De verzekeraar behandelt samen met u de aanvraag van uw nummerplaat en hij schrijft uw wagen in bij de DIV (de Dienst Inschrijvingen voor Voertuigen). Voor deze plak betaalt u €30. In dit bedrag zit de levering aan huis door bPost inbegrepen en je betaalt het bedrag ook meestal in het postkantoor of aan de postbode die je nummerplaat komt leveren. Andere documenten die hierbij zitten zijn je inschrijvingsbewijs en betalingsbewijs. Deze moet je goed bijhouden zodat je in de toekomst kunt aantonen dat je auto geldig is ingeschreven en dat je correct de inschrijving en nummerplaat betaalt hebt.

Als je de nummerplaat hebt ontvangen dien je hier nog een duplicaat van te laten maken. Dit kan bij een schoenmaker, garage, … en de originele moet achteraan uw wagen komen, en dit duplikaat vooraan.

Je hebt nog een (verouderde) Belgische nummerplaat

Als u nog een nummerplaat heeft zoals hiernaast op de foto dan kan u die na
de aanschaf van uw nieuwe/tweedehands auto niet meer gebruiken. Dit soort
kentekenplaten zijn vervangen door de Europese. Het is geenBelgische nummerplaat
probleem om hier nog meer rond te rijden, maar wanneer u een nieuwe auto aankoopt bent u verplicht om de Belgische te vervangen door een Europese nummerplaat.  De oude Belgische kentekenplaat is te herkennen aan 3 cijfers en daarna 3 letters. De nieuwe Europese kentekenplaten hebben nog een cijfer voor deze 6 tekens.

Om dit te doen dient u net zoals bij het geval dat u nog geen nummerplaat heeft met uw roze formulier (dat onderdeel is van de verplichte belangrijke documenten) naar uw verzekeraar gaan. Deze brengt dan de aanvraag voor uw nieuwe nummerplaat in orde. U betaalt hiervoor €30 en u krijgt vervolgens enkele dagen later de nieuwe Europese nummerplaat met met betalingsbewijs en inschrijvingsbewijs  in de brievenbus. U moet van deze nummerplaat nog een kopie laten maken bij de schoenmaker, garagist, … . Vervolgens plaats je de originele vooraan op de wagen en het duplicaat achteraan.

Je hebt een Europese nummerplaat

Als u reeds een Europese nummerplaat heeft zoals op de foto hiernaast
dan is de prodecure veel eenvoudiger dan inbelgische-nummerplaat de twee andere gevallen. Je kan je huidige kentekenplaat behouden en hoeft enkel een nieuw inschrijvingsbewijs aan te vragen. Hiervoor ga je met het roze fomulier naar je verzekeraar die vervolgens jouw nieuwe gegeven opstuurt naar het DIV. Enkele dagen later ontvang je normaal gezien je nieuwe
inschrijvingsbewijs en is je kentekenplaat in orde!