Professionele verkoper of particulier

Wat zijn de verschillen?

Als je een tweedehands auto koopt, is er een groot verschil of je deze bij de garage/professionele verkoper koopt of bij een particulier zoals u. Een particulier is iemand zoals je buurman, je neef, een persoon op een zoekertjessite, …
Beide soorten verkopers hebben voordelen en nadelen. Er volgen enkele punten die verschillen:

De garantie

Bij een professionele verkoper heeft u 1 jaar minimaal garantie, waarvan 6 maanden zo goed als zeker zijn. De andere 6 maanden zijn niet altijd zeker. Bij een particuliere verkoper heeft u geen verplichte garantie door de verkoper en ligt het risico dus hoger. Meer info over de garantie van deze twee soorten verkopers vind je hier .

De prijsmustang-garage-mirror-black-car

Zoals het woord professionele verkoper al zegt, verkoopt de verkoper auto’s voor zijn inkomen. Hij moet dus overleven van het geld dat hij hierdoor verdient. Dit betekent dat de prijzen bij een professionele verkoper/garage gemiddeld hoger liggen dan bij een particulier. Bovendien is de verkoper ,zoals eerder gemeld ,verplicht een garantie van minimum 1 jaar te geven aan de koper. Dit brengt kosten met zich mee omdat het risico op een herstelling groter is voor de verkoper.

Een particulier moet niet leven van de opbrengst van de tweedehands wagen en moet niet verplicht garantie geven. Dit samen zorgt er voor dat particulieren een lagere prijs kunnen vragen, en je daardoor koopjes kan doen bij een particulier. Let wel op met “te” lage prijzen, want vaak zit er dan een addertje onder het gras. Een controle op gebreken is zeker een must.

Informatie

In de meeste gevallen kan een professionele verkoper je meer uitleg geven over een auto, dan een particulier. Dit klinkt logisch ant voor professionele verkopers zijn auto’s de activiteit waarvan ze moeten overleven en voor particulieren niet. Ken je dus niet zo erg veel van auto’s dan is de kans groter dat een garage beter op je vragen kan antwoorden dan een particuliere verkoper. Informatie zoals vermeld op de verplichte Car-Pass moet dan wel weer wel worden verstrekt door beide soorten verkopers.

De aankoopfactuur

De aankoopfactuur is één van de belangrijke documenten die een verkoper van een occasie aan jou als koper moet overhandigen. Voor een particuliere verkoper is dit enkel de oorspronkelijke verkoopfactuur van de auto, maar de professionele verkoper moet bovenop deze oorspronkelijke verkoopfactuur ook nog een nieuwe opmaken. Dit geeft nog een extra bewijs dat je de wagen van een professionele verkoper hebt gekocht.

Samengevat…

Er is dus wel degelijk een verschil bij een aankoop van een 2dehands wagen bij een professionele verkoper of een particulier. De keuze die je hier moet maken is persoonlijk. Ofwel betaal je iets meer voor meer zekerheid en meer informatie, ofwel betaal je meestal minder maar heb je geen garantie/minder informatie.