Garantie Tweedehands Auto

light-car-display-shop

Het hangt er vanaf.. waar je de auto koopt

Of er sprake is van garantie op een tweedehands auto hangt af van waar je van plan bent om deze 2dehands wagen te kopen. Er is een verschil in garantie bij een verkoop door een particulier of door een garage (professionele verkoper).

Garantie bij een Professionele verkoper

In België bestaat de wetgeving dat bij elk product dat een particulier aankoopt, de professionele verkoper een garantie moet geven van twee jaar. Bij tweedehands auto’s is hier echter een uitzondering van toepassing.

Standaard is de garantie 2 jaar als je bij een garage of dealer een wagen koopt. Maar de verkoper heeft in dit geval ook de optie om maar 1 jaar garantie te geven in plaats van 2. Als de verkoper in het contract zet dat er maar 1 jaar garantie is (dit ene jaar is sowieso verplicht!) , dan telt dit ook, en dit is toegestaan.

Vaak geeft de verkoper wel nog een bijkomende garantie op bepaalde onderdelen of op het eerste onderhoud van de wagen als dit nodig is. Vraag hier best naar voor je de auto ook effectief koopt. Misschien wil de verkoper wel iets regelen met jou. In principe moet de verkoper je geld (deels) terugbetalen of de nodige herstellingen doen als er iets misgaat met de auto tijdens de garantieperiode.

Maar let op! Als er gebreken zijn in de eerste 6 maanden na de verkoop, dan moet de verkoper kunnen bewijzen dat deze gebreken er nog niet waren toen de auto verkocht werd, en de volgende 6 maanden (dus 6 tot 12 maanden na de verkoop) moet de koper kunnen bewijzen dat de gebreken reeds aanwezig waren bij de verkoop! Als je dat al koper niet kan, kan het zijn dat de verkoper je aanspraak op garantie weigert.

 

Garantie bij een particuliere verkoper

Als je een auto van een particulier koopt (d.w.z. van je buurman, op een zoekertjessite, van je neef, …) is er totaal geen sprake van garantie. Doordat jullie particulieren onder elkaar zijn bestaat er hier geen wettelijke garantie. Het is dus slim op de auto grondig op gebreken te controleren .

Een manier om dit te voorkomen is door een opschortende voorwaarde te laten opnemen in het verkoopcontract. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat de verkoop alleen maar doorgaat als de tweedehands auto de “keuring voor verkoop” zonder opmerkingen overleeft. Tijdens deze keuring wordt de auto grondig nagekeken, vooral op gebreken die veel voorkomen bij tweedehands auto’s. Maar bijvoorbeeld een gordel die stuk is wordt hier niet gecontroleerd. Zo’n uitzondering staat niet standaard in een verkoopovereenkomst , maar kan je wel afspreken met de verkoper.