Betaling van een tweedehands auto

Na lang zoeken heb je een auto gevonden die volledig naar je zin is en waar je jezelf wel in ziet rondrijden. Je bent met de verkoper een bepaalde prijs overeen gekomen en uiteraard volgt dan nog de betaling van je nieuwe auto. Hierbij zijn er een aantal dingen waar je zeker op moet letten en die nuttig zijn om van tevoren even te controleren…

De BTW

Als je tot betaling overgaat is het belangrijk dat je weet of er nog eventuele belastingen bij zullen komen.Er zijn een aantal verschillen tussen particuliere verkopers en professionele verkopers. Particuliere verkopers zijn namelijk niet BTW-plichtig, en dat betekent dat ze dus ook geen BTW moeten aanrekenen wanneer jij een auto koopt van een particulier. De prijs die je afspreekt met de verkoper is in dit geval dan ook meteen de totale verkoopprijs die je betaalt. De situatie is anders wanneer je beslist een tweedehands auto te kopen van een professionele verkoper. Aangezien dit een bedrijf is moet de verkoper BTW aanrekenen aan jou van 21%. Als je een prijs afspreekt met een professionele verkoper , wees er dan zeker van of die prijs inclusief of exclusief BTW is. Vaak kan dit ook opgenomen worden in de verkoopovereenkomst zodat er achteraf geen discussie is over de prijs.

Eerst controleren.. dan pas betalen!

Je wil nadat je de tweedehands wagen hebt gekocht niet voor verrassingen komen te staan en het is dus ook erg belangrijk dat je alle mogelijke controles doet. Hiermee bedoelen we controles op gebreken (zoals banden, roest, …) maar ook een controle dat er niet is gefraudeerd met de kilometerstand  (= een geldige Car pass) en dat alle belangrijke documenten die aanwezig moeten zijn bij de verkoop ook effectief aanwezig zijn en correct zijn zoals het hoort. Uiteraard is het ook logisch dat u de auto eerst moet gezien hebben en er een testrit mee gemaakt moet hebben voor u de auto koopt. Het komt wel eens voor dat verkopers iets te verbergen hebben en u geen testrit mag maken met de auto. Stop dan onmiddellijk het contact met deze verkoper en ga op zoek naar een tweedehands auto die wel betrouwbaar is.

Hoe en wanneer betalen?

Nadat je er zeker van bent dat de verkoper betrouwbaar is en je de auto uitgebreid hebt gecontroleerd, is het tijd om de auto te betalen. Controleer of je met de verkoper samen dezelfde prijs overeengekomen bent en of je alle voorwaarden en kenmerken van de auto opgenomen hebt in de verkoopovereenkomst. Als dit het geval is , en beide partijen hebben getekend dan kan de betaling gebeuren.

Het wordt aangeraden om geen voorschotten te betalen maar “gelijk over te steken”. Dit betekent dat je pas betaalt als je de zekerheid hebt dat de verkoper betrouwbaar is. Eén van de beste manier hiervoor is een gewone contante betaling. U overhandigd de som voor de auto gelijk met de sleutels en de papieren en dan bent u beide zeker van de verkoop. Een andere manier is betaling via overschrijving , als u de verkoper voldoende vertrouwt. Neem bijvoorbeeld mee op in de verkoopovereenkomst dat je via bankoverschrijving zal betalen binnen de 7 werkdagen en dat voor jouw betaling, de verkoper jou reeds de sleutel en papieren meegeeft. Op deze manier hoef je geen grote sommen cash geld mee te nemen en kan je er toch vrij zeker van zijn dat de verkoop eerlijk verloopt.

Een laatste tip..

Als je steeds duidelijke afspraken maakt over alle voorwaarden, betalingswijzen, garantie, … dan heeft de aankoop van jouw tweedehands auto het meeste kans op slagen. Ga af op je gevoel en doe voldoende controles voor je de occasie koopt. Vaak wordt een tweedehands auto ook gekocht/verkocht via een zoekertjessite, en 2dehands.be heeft hiervoor speciaal ook nog een pagina met extra tips opgesteld.

Geniet tenslotte van je nieuwe tweedehands auto!